"Дослідження вмісту нітратів в сільськогосподарській продукції"
Актуальність дослідження. Останнім часом з'явився великий інтерес до залишкових кількостей нітратів у продуктах харчування і до тих порушень в стані здоров'я людини, які можуть бути викликані нітратним забрудненням.
У зв'язку з широким використанням нітратних добрив у сільському господарстві та їх міграцією в ґрунтові води та харчові продукти поширення нітратних отруєнь набуло епідемічного значення.
На даний час відсутня інформація про масштаби забруднення нітратами біологічних об’єктів, а саме їх біологічна активність і висока токсичність роблять необхідним вивчення процесів їх трансформації та міграції, тому ми вважаємо, що обрана тема – досить актуальна проблема сьогодення.
Об’єкт дослідження: нітрати, як одне із джерел забруднення продуктів харчування.
Предмет дослідження: вміст нітратів у продуктах харчування.
Мета проекту: оцінити якість сільськогосподарської продукції і сформувати навички раціонального споживання продуктів з урахуванням даних.
Для реалізації поставленої мети розв’язуються такі завдання:
- розкрити суть проблеми надмірного накопичення нітратів у сільськогосподарських рослинах;
- проаналізувати негативний вплив нітратів на організм людини;
- провести кількісний аналіз овочів на вміст нітратів;
- запропонувати практичні рекомендації по зниженню вмісту нітратів в овочах.
Проаналізувавши негативний вплив нітратів на організм людини можна констатувати те, що для дорослої людини ці сполуки не страшні, але проблема існує для вагітних, немовлят, дітей від 1 до 6 років, хворих людей. Провівши дослідження кількісного вмісту нітратів у овочах, можна сказати, що лише в деяких випадках зареєстровано наближення до перевищуваної межі ГДК. Так, якщо для дорослої людини масою 60 кг фактична добова доза дорівнює 0,76 мг/кг маси тіла, то для дітей віком від 1 до 4 років вона становитиме 2,0 – 3,0 мг/кг маси тіла, а для 4 – 6-річних дітей – 1,3 –1,9 мг/кг їхньої маси тіла. Ці цифри вже є більшими за допустиму межу, що дорівнює 1,7 мг/кг маси тіла на добу.
Новизна наукової роботи: полягає в тому, що отримані результати спонукають до пошуку шляхів зменшення надходження шкідливих речовин до організму людини, дозволяють зробити висновки порівняльної оцінки якості досліджуваних продуктів та з’ясувати вплив на здоров’я