"Дослідження вмісту нітратів в сільськогосподарській продукції"

         Актуальність дослідження. Останнім часом з'явився великий інтерес до залишкових кількостей нітратів у продуктах харчування і до тих порушень в стані здоров'я людини, які можуть бути викликані нітратним забрудненням.

У зв'язку з широким використанням нітратних добрив у сільському господарстві та їх міграцією в ґрунтові води та харчові продукти поширення нітратних отруєнь набуло епідемічного значення.

На даний час відсутня інформація про масштаби забруднення нітратами  біологічних об’єктів, а саме їх біологічна активність і висока токсичність роблять необхідним вивчення процесів їх трансформації та міграції, тому ми вважаємо, що обрана тема – досить актуальна проблема сьогодення.

Об’єкт дослідження: нітрати, як одне із джерел забруднення продуктів харчування.

Предмет дослідження:  вміст нітратів у продуктах харчування.

Мета проекту: оцінити якість сільськогосподарської продукції і  сформувати навички раціонального споживання продуктів з урахуванням даних.

Для реалізації поставленої мети розв’язуються такі завдання:

  • розкрити суть проблеми надмірного накопичення нітратів у сільськогосподарських рослинах;
  • проаналізувати негативний вплив нітратів на організм людини;
  • провести кількісний аналіз овочів на вміст нітратів;
  • запропонувати  практичні рекомендації по зниженню вмісту нітратів в овочах.

Проаналізувавши негативний вплив нітратів на організм людини можна констатувати те, що для дорослої людини ці сполуки не страшні, але проблема існує для вагітних, немовлят, дітей від 1 до 6 років, хворих людей. Провівши дослідження кількісного вмісту нітратів у овочах, можна сказати, що лише в деяких випадках зареєстровано наближення до перевищуваної межі  ГДК. Так, якщо для дорослої людини масою 60 кг фактична добова  доза  дорівнює 0,76 мг/кг маси тіла, то для дітей віком від 1 до 4 років вона становитиме  2,0 – 3,0 мг/кг маси тіла, а для 4 – 6-річних дітей – 1,3 –1,9 мг/кг їхньої маси тіла. Ці цифри вже є більшими за допустиму межу, що дорівнює 1,7 мг/кг маси тіла на добу.

Новизна наукової роботи: полягає в тому, що отримані результати спонукають до пошуку шляхів зменшення надходження шкідливих речовин до організму людини, дозволяють зробити висновки порівняльної оцінки якості досліджуваних продуктів та з’ясувати вплив на здоров’я